Pyszne warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe znajdują w naszej kuchni liczne zastosowanie. Możemy je podawać w różnej formie, najczęściej po wcześniejszej obróbce termicznej lub jako dodatek do obiadu (tarta marchewka lub buraczki). Ich pyszny smak, bogactwo wartości odżywczych oraz powszechna dostępność powodują, że wybieramy je bardzo często – najczęściej właśnie marchewki, buraki i ziemniaki. Pieczona marchewka i burak także pojawiają się na naszym stole przy wielu okazjach, zarówno jako samodzielny posiłek jak i dodatek do potraw mięsnych. I właśnie taki przepis na pieczone warzywa korzeniowe – razem z ziemniakami – przedstawimy w tym artykule.

Zdrowe i pożywne

Nie od dziś wiadomo, że warzywa to źródło witamin i składników odżywczych.
W pieczonej marchewce znajdziemy liczne minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i fosfor ale także, choć w mniejszych ilościach, sód, potas i cynk. Jeżeli zjemy jej odpowiednio dużo, pokryjemy dzienne zapotrzebowanie na te minerały. Marchew wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Zawarty w niej beta-karoten utrwala opaleniznę i pozytywnie wpływa na stan naszej skóry. Witamina A natomiast działa bardzo dobrze na stan naszych oczu i poprawia wzrok.
Bardzo dobry wpływ na nasz organizm mają również buraki – oprócz wymienionych wcześniej minerałów zawierają także fluor, chlor, bor, lit i molibden. To również duża ilość witamin takich jak te z grupy B, C, A, E, K oraz kwas foliowy. Buraki chronią naszą wątrobę przed toksynami, obniżają poziom cholesterolu we krwi a także łagodzą stres i objawy nerwicowe. Spożywanie dużych ilości buraków reguluje również cykl snu, wspomaga koncentrację i pomaga zwiększyć odporność.

Składniki i przepis – zdrowie na talerzu

Do przyrządzenia tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: sześć ziemniaków, cztery marchewki, cztery buraki, trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżka przyprawy do ziemniaków, łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku oraz koperek do posypania.

Zacznij od dokładnego obrania warzyw i pokrojenia ziemniaków w ćwiartki, buraków w plasterki a marchewki w paski. Ziemniaki posyp przyprawą do ziemniaków i majerankiem, oprósz solą i pieprzem, polej oliwą. Przełóż je do rękawa do pieczenia, włóż tam również marchew i buraki. Piecz przez pięćdziesiąt minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Podaj posypane koperkiem.

 

You may also like...