Czosnek – złoty środek na wiele dolegliwości.
Czosnek to roślina, która posiada niezwykle dużo cennych właściwości leczniczych. Ma on szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, jako aromatyczna przyprawa nadająca smak potrawom, ale także w medycynie oraz ziołolecznictwie. Lecznicze właściwości czosnku znane są już od tysięcy lat. Nie bez powodu został nazwany naturalnym antybiotykiem.
krótka historia czosnku
Czosnek pochodzi z terenów Azji Środkowej. Na początku był rośliną dziko rosnąca jednaj już około pięciu tysięcy lat temu stał się powszechnie uprawiany. Bardzo szybko zdobył uznanie także w Grecji, Rzymie czy Egipcie, a następnie na całym świecie. W dawnych czasach spożywali go głównie robotnicy, aby dodawał im sił i energii ( przy budowaniu piramid), gladiatorzy przed walkami oraz żołnierze, aby zwiększyć ich sprawność. Stosowano go także jako środek leczniczy na wiele przypadłości. Do Polski czosnek dotarł z terenów azjatyckich około XII wieku. I na dobre się tutaj zadomowił.
czemu czosnek posiada tak cenne właściwości ?
Czosnek działanie jakie posiada zawdzięcza wielu substancją i związkom jakie posiada. Najważniejszym z nich jest allicyna. Pozostałe to : aminokwasy, związki śluzowe, liczne związki flawonoidowe, minerały ( chrom, wapń, magnez, nikiel, kobalt) oraz witaminy ( A, B1, B2, PP,C). Dzięki tak cennym składnikom zyskał on tak wiele właściwości cennych dla zdrowia człowieka.
Lecznicze działania czosnku
Przede wszystkim czosnek działa jak łagodny w pełni naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie chorobotwórcze. Świetnie radzi sobie z niektórymi stanami zapalnymi m.in. jamy ustnej czy wspomaga leczenie zapalenia dróg moczowych. Działa także przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Posiada właściwości przeciwgorączkowe i napotne, dlatego jest niezastąpione podczas przeziębień. Czosnek ma bardzo dobry wpływ na układ krążenia. Jego regularne stosowanie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz rozszerza delikatnie naczynia krwionośne co przeciwdziała udarom mózgu i zawałom serca. Posiada także działanie przeciwnowotworowe – hamuje w pewnym stopniu rozwój komórek rakowych w naszym organizmie. Korzystny wpływ ma także na układ pokarmowy.
Najnowsze komentarze